370.000 euro via crowdfunding voor waterkrachtcentrale in de Dommel

Ruim 300 deelnemende burgers en bedrijven brachten dit bedrag in twee maanden bij elkaar, waarmee de bouw van de grootste vijzelturbine in Nederland van start kan gaan.

Copyright beeld: Dommelstroom

Auteur: Lydia Heida

Het gaat om de bouw van een waterkrachtcentrale in de stuw in de Dommel bij Sint-Michielsgestel. Doel is om voor zo’n 200 huishoudens energie op te wekken. Mensen die in het project Dommelstroom geïnvesteerd hebben, kunnen straks ook zelf die groene stroom gebruiken.

Vader en zoon Jan en Bram Taks hebben het project opgezet. Zij vatten al jaren geleden het plan op om met een vijzelturbine, ofwel een grote schroef in het water, in de rivier energie op te wekken. Op twee andere plekken in Nederland wordt ook gebruik gemaakt van zo’n turbine.

Grootste vijzelturbine

Met een doorsnede van vier meter wordt dit de grootste vijzelturbine van Nederland. De aanleg van de waterkrachtcentrale is voorzien in de Dommel, gekoppeld aan de stuw die gelegen is in Sint-Michielsgestel. Het peilverschil boven- en benedenstrooms bedraagt circa 1,80 meter.

Bij de stuw in de Dommel valt jaarlijks gemiddeld 250 miljard liter water naar beneden. Het neervallende water zorgt ervoor dat de turbine gaat draaien. De draaiende beweging van de turbine wordt door een generator omgezet in elektrische stroom.

Deze stroom wordt tenslotte door een omvormer omgezet in de juiste spanning. Rekening houdend met diverse correcties geeft dit omgerekend een productiviteit van 650.000 kilowattuur per jaar.

Crowdfunding

De aanleg van een visroute door het gebied Zegenwerp betekent dat het realiseren van de centrale geen problemen voor de vispopulatie met zich meebrengt.

Naar verwachting zal de centrale medio 2016 gaan draaien. Er volgt nu een tweede ronde crowdfunding. Het doel is nu een bedrag van nog 400.000 euro op te halen, ter vervanging van het leverancierskrediet van de hoofdaannemer Landustrie.

Met aankoop van één of meerdere certificaten wordt iemand mede-eigenaar van de Dommelstroom Waterkrachtcentrale. Alle noodzakelijke vergunningen van het waterschap De Dommel en de gemeente Sint-Michielsgestel zijn toegekend.

Het project wordt gesteund door een SDE+ toelage van de Rijksoverheid. Ook zijn door de Stichting Doen, RABO bank, gemeente Sint-Michielsgestel en Het Groene Woud financiële toezeggingen gedaan.

Publicatie: 17 February 2016 door Engineeringnet.be.

Ik schrijf wekelijks over de meest belangrijke technologische innovaties in Nederland, België en andere Europese landen voor deze online publicatie.

Deel dit artikel: