Oplossingen om diefstal uit containers te voorkomen

De laatste jaren is de recyclingsector geplaagd door diefstal van metalen uit containers, veelal in Chinese havens. Smart seals kunnen echter via sensoren een poging tot inbraak detecteren en een alarm afgeven. Wat zijn de voor- en nadelen van dit soort apparatuur?

Copyright beeld: Lydia Heida

Auteur: Lydia Heida

Nu nog worden bijna alle containers met een bolt seal gesloten. Maar dieven omzeilen deze verzegeling gemakkelijk door de scharnieren van containers te lichten. Wereldwijd wordt er zo jaarlijks circa US$ 50 miljard aan goederen uit containers gestolen.

In februari 2016, publiceerde het Amerikaanse Institute of Scrap Recycling Industries (ISRI) bijvoorbeeld een rapport over de diefstal van voornamelijk koper uit containers in Hong Kong en Zuid-China. ISRI leden rapporteerden 550 incidenten tussen 2011 en 2013, waarbij voor ruim US$ 2 miljoen werd gestolen.

Hans Koning, directeur van de Metaal Recycling Federatie, stelt: “Diefstal is op internationale congressen, zoals de BIR, altijd een gespreksonderwerp, ook al is men niet zo happig om er over te vertellen.”

De mondiale markt voor het volgen en beveiligen van containers is daardoor de laatste paar jaar rap gegroeid: van 2,9 miljoen geïnstalleerde apparaten in 2015 naar 8,1 miljoen in 2020, aldus onderzoeksbureau Berg Insight.

Beveiligen container

Verschillende bedrijven hebben smart seals ontwikkeld, die elke poging om te knoeien met containers detecteren. Deze smart seals bevatten sensoren, die licht, temperatuur, schokken, druk en geluid meten. Elke afwijking wordt via GSM of een satellietverbinding direct doorgegeven. Via GPS is de locatie van de container te volgen.

Er zijn inmiddels wereldwijd ruim dertig bedrijven die smart seals op de markt brengen, zoals NFC Group (VK), Globe Tracker (Denemarken), Starcom Systems (Israël) en Orbcomm (VS).

De prijzen voor telecommunicatie en hardware zijn de laatste jaren zo sterk gedaald, dat het nog maar 100-200 dollar kost om een container te beveiligen op een trip tussen het Verenigd Koninkrijk en Hongkong, volgens het Engelse bedrijf Guardfreight. Een container gevuld met koper is van zulke grote waarde – soms wel 250.000 euro – dat dit loont.

Andere voordelen die de inzet van deze smart seals kan bieden zijn lagere verzekeringspremies, sneller verschepen door routes te optimaliseren, snellere goedkeuring door de douane, en melding van tijdstip van aankomst om dagenlange stalling – met alle risico’s van dien – in havens te voorkomen.

Smart seals

Ook in Nederland zijn er een aantal bedrijven die smart seals op de markt brengen. Bij Casual Armor en M2M Services is de apparatuur van Starcom Systems te bestellen. Itude Mobile heeft in 2015 een eigen smart seal ontwikkeld, de Babbler. Deze smart seals zijn in enkele tellen met magneten of tape binnenin de container te installeren, zonder te boren, bedrading of externe sensoren te plaatsen.

“Het apparaat kan een melding geven wanneer een container een Chinese haven binnenkomt, wanneer de deuren geopend zijn, en of dat door een geautoriseerd bedrijf is gedaan,” vertelt Steffan Kok, eigenaar van Casual Armor. Dit heet geofencing.

“Ook is in te stellen in welke gebieden de deuren van een container mogen worden opengemaakt. Als dit gebeurt in een gebied waar dit niet mag, wordt er gelijk een alarm verzonden via GSM of satelliet naar de smartphone of computer van alle betrokkenen,” aldus Kok.

“Als bedrijven weten wanneer en waar diefstal plaatsvindt, is dat stuk van de logistieke keten aan te pakken,” vertelt Tanja Borger, logistiek specialist bij Itude Mobile. “Het kan bijvoorbeeld gaan om chauffeurs van een vervoersbedrijf die zijn omgekocht. Of om een bepaalde overslaghaven.”

Wereldwijde communicatie

De Babbler is met een app op de smartphone af te lezen, via Bluetooth of een LoRa verbinding, wat staat voor long range low power. KPN heeft in Nederland al een landelijk dekkend LoRa netwerk aangelegd.

“Allerlei spelers zijn bezig om LoRa wereldwijd op te zetten,” stelt Borger. “In België, Frankrijk en de Verenigde Staten is dit al een eind gevorderd. Er zijn rederijen die overwegen LoRa masten op schepen te plaatsen, zodat containers die zijn uitgerust met LoRa apparatuur via deze masten en een satelliet kunnen communiceren met betrokkenen in het vervoersproces.”

Borger: “Een grote mast heb je al voor € 1.000, en een kleintje kost een paar honderd euro. Als jouw containers altijd via een bepaalde haven worden vervoerd waar nog geen LoRa is, kun je je eigen masten neerzetten en komen signalen ook binnen.”

Communicatie via LoRa netwerken verbruikt heel weinig energie, aldus ingenieur Siem van Merriënboer, die via TNO betrokken is bij het project Smart Data Factory for logistics. “Dat maakt het goedkoop, waardoor veel meer toepassingen binnen bereik komen.”

Geofencing

Een nadeel is wel dat wereldwijde geofencing niet mogelijk is met de Babbler. “Er zit geen GPS in, dus de locatie wordt afgeleid doordat je op delen van de route via Bluetooth of LoRa masten met de Babbler contact maakt,” legt Borger uit.

Vergaande digitalisering brengt ook risico’s met zich mee. Veiligheidsexperts waarschuwen nu al voor de gevaren van hackers. Zij kunnen inbreken op de communicatie tussen een smart seal, de GSM of satellietverbinding en smartphone of computer waar berichten op binnenkomen. De meeste bedrijven, zoals Starcom Systems en Itude Mobile, hebben dit signaal versleuteld.

Maar dieven kunnen nog verder gaan. In 2013 rolde Europol een bende op, die hadden ingebroken bij tenminste twee bedrijven in de Antwerpse haven om apparatuur op computers aan te brengen om het logistieke systeem van de haven te hacken.

Zo konden de dieven containers gevuld met drugs, bij aankomst naar een plek in de haven sturen waar zij ongezien de container konden leeg halen.

Grote overeenkomsten

In de laatste twee jaar zijn de eerste grote overeenkomsten gesloten tussen containervervoerders en producenten van smart seals. Scheepvaartondernemingen CMA CGM en MSC gaan deze apparaten afnemen van de Franse start-up Traxens.

Twee Aziatische containervervoerders – SITC Shipping Group en Shanghai Haihua Shipping – kondigden aan hun gehele container vloot te voorzien van smart seals van het Israëlische bedrijf Loginno.

Toch zijn metaalrecyclingbedrijven, zoals Europe Metals en EMR, en toonaangevende metaalexporteurs als Triple F en BSF Expeditie, nog niet enthousiast over smart seals. “Wij wikkelen een lange metalen band om de container en verzegelen die met een HS seal,” zegt Jeanette Heibach, logistiek manager bij Europe Metals. “Dat werkt zo goed, meer moet je niet doen. We hebben al twee jaar lang geen last van diefstal gehad.”

“Dit bedrijf verscheept honderden containers per maand en de tijd ontbreekt om elke dag na te kijken of er iets is gebeurd met een container,” verklaart Heibach. “Die staan in goed bewaakte terminals, gaan op de boot, we weten precies welke chauffeur op de vrachtwagen zit, dus waar kan nog iets gebeuren?”

Lees het artikel ook hier:

Oplossingen om diefstal uit containers te voorkomen

Publicatie: februari 2017 in Recycling Magazine Benelux.

Deel dit artikel: