Investering van 36 miljoen euro in Nederlands bioplastic

Coca-Cola, Danone, verpakkingsbedrijf Alpla en Swire Pacific investeren dit bedrag samen in Avantium, dat plastic maakt van suikers uit maïs, houtsnippers en suikerriet.

Copyright beeld: Avantium

Auteur: Lydia Heida

Vanaf 2011 werkt Avantium al samen met deze vier bedrijven om de productie van flessen gemaakt van bioplastic PEF te realiseren. Deze flessen tevens zijn recyclebaar. De basisstof voor PEF komt nu nog uit een tijdelijke fabriek in Geleen.

PEF staat voor poly-ethylene-furanoate, een plantaardig alternatief voor het op aardolie gebaseerde PET. De bouwsteen voor PEF zijn furanen, dit zijn op koolhydraten gebaseerde moleculen. Avantium heeft een efficiënte en concurrerende manier ontwikkeld om furanen te produceren.

Deze investering stelt Avantium in staat een commerciële fabriek te laten ontwerpen, die in 2017 klaar moet zijn. Voor de eigenlijke bouw van de fabriek is een tweede financieringsronde nodig. In deze fabriek gaan straks alle processen plaatsvinden die nodig zijn voor de productie van PEF-flessen.

Goedkope energie

Over de toekomstige locatie is nog geen beslissing genomen. Vanwege de goedkope energie zou Avantium in de Verenigde Staten een fabriek willen vestigen.

Coca-Cola maakt nu al gebruik van dit PEF plastic voor de productie van hun flessen, die voor 22,5% uit PEF bestaat. Het bedrijf wil tegen 2020 volledig zijn overgestapt op PEF-flessen. In 2010 lanceerde Coca-Cola al hun eigen PlantBottle, dat voor bijna 80% uit plantaardig PET bestaat.

Aandeelhouders in Avantium zijn onder meer het Franse Sofinnova, De Hoge Dennen van Kruidvat-familie De Rijcke en de Zeeman-familie.

Publicatie: 9 juni 2014 door Engineeringnet.be.

Ik schrijf wekelijks over de meest belangrijke technologische innovaties in Nederland, België en andere Europese landen voor deze online publicatie.

Deel dit artikel: